Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، طاهره فیروزی ظهر چهارشنبه در جلسه شورای هماهنگی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با رویکرد هم اندیشی در رابطه با صیانت از حقوق شهروندی در اراک، اظهار داشت: مبانی حقوق شهروندی در آموزه‌های دینی ما به خوبی و روشنی عنوان شده و عملیاتی کردن منشور حقوق شهروندی براساس اصول ارائه شده بسیار مسئله مهمی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



دستیار وزیر جهاد کشاورزی در امور حقوق شهروندی افزود: در بسیاری از همایش‌ها، مراکز دانشگاهی و نقاط مختلف کشور حضور پیدا می‌کنیم و ساعت‌ها منشور حقوق شهروندی را آموزش می‌دهیم و در مورد آن صحبت می‌کنیم، لکن صحبت کردن در مورد منشور داستانی است و عملیاتی کردن منشور شهروندی داستان دیگری است که توجه به آن بسیار ضروری است.

فیروزی خاطرنشان کرد: لازم است مواردی از حقوق شهروندی که در حوزه کشاورزی است ترویج دهیم و آنان که مروج حقوق شهروندی می‌باشند باید این منشور را در جامعه مخاطب به حرکت درآورند تا برای مخاطبان و بهره برداران در حوزه کشاورزی ملموس باشد و به نوعی آموزش بدهند که پس از آموزش، عملیاتی شود.

براساس این گزارش، دستیار وزیر جهاد کشاورزی در امور حقوق شهروندی در بخش دیگر سخنان خود خاطرنشان کرد: در همین حوزه و حتی در اجرای برنامه‌های مدیریتی، مدیری موفق است که با بهره مندی از خرد جمعی به کار جمعی بپردازد؛ این کار تیمی می‌تواند در ترویج فرهنگ حقوق شهروندی و عملیاتی کردن منشور حقوق شهروندی بسیار مؤثر واقع شود.

فیروزی بیان داشت: مدیران ما با حفظ و اجرای منشور حقوق شهروندی می‌توانند در کاهش برخی از آسیب‌ها در جامعه بسیار مؤثر باشند و در تنش زدایی از جامعه نقش اثرگذار ایفا کنند.

دستیار وزیر جهاد کشاورزی در امور حقوق شهروندی تصریح کرد: اگر کشاورز یا بهره‌برداری به مدیر مراجعه کند حتی اگر کارش به سرانجام نرسد ولی از مدیر دستگاه خوش خلقی ببیند، قطعاً با رضایت آن اداره را ترک می‌کند. همین رفتار بدون هزینه مدیر، می‌تواند موجب آرامش فرد مراجعه کننده باشد که همین سرخوشی مراجعه کننده می‌تواند در آرامش جامعه تأثیر داشته باشد.

وی اظهار داشت: مردم به درستی در مورد مدیران قضاوت می‌کنند و در همین راستا است که کار تیمی می‌تواند کارها را به سمت جلو حرکت دهد. بنابراین کسی که می‌خواهد منشور حقوق شهروندی را در جامعه عملیاتی کند حتماً باید به اهداف مورد نظر اعتقاد داشته باشد و برای رسیدن به اهداف مشترک تلاش و برنامه ریزی کند.

کد خبر 4599378

منبع: مهر

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی حقوق شهروندی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۴۴۶۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجمع اعتراضی در مجتمع مس سرچشمه 

اعتراض و درخواست تجمع کنندگان اجرای دقیق خواسته کارگران در طرح همسان سازی و میزان پرداخت حقوق و دستمزدشان در مقایسه با سایر نیرو‌های رسمی شرکت مس اعلام و این تجمع‌ها در شرایطی شکل گرفته که گفته شده این شرکت طرحی را به عنوان همسان سازی اجرایی کرده است.

به گزارش صدای ایران از ایرنا،دهشیری یکی از نمایندگان کارگران معترض در شرکت همگامان مس از پیمانکاران مجتمع مس سرچشمه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد که شرکت مس طرح همسان سازی حقوق را اجرا کرده بود، اما این طرح آنگونه که باید اجرا نشد.

وی مدعی شد: بر اساس خواسته کارگران در این طرح بایستی ۸۵ درصد کل دریافتی نیرو‌های رسمی به نیرو‌های پیمانکاری پرداخت شود، اما شرکت مس ۸۵ درصد را از احکام کارکنان لحاظ کرده است.

این فرد افزود: بایستی رقم پرداختی نیرو‌های شرکتی به بالای ۳۵۰ میلیون ریال در ماه می‌رسیده که با این روش به بالای ۲۲۰ میلیون ریال رسیده و در این اوضاع اقتصادی تفاوت زیادی بین نیرو‌های پیمانکاری و رسمی وجود دارد.

وی ادامه داد: بحث دیگر کارگران این بود که نیرو‌های ما سر جای خودشان اشتغال به کار ندارند، آنان با قرارداد نیرو‌های خدماتی سرکار آمدند، اما امور فنی و تخصصی شرکت مس را انجام می‌دهند.

پاسخ اداره کار

رییس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهرستان رفسنجان نیز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: تجمع کنندگان تعدادی از نیرو‌های شرکت همگامان مس بودند که بابت طرح ساماندهی مشاغل و همسازی حقوق مشکلاتی داشتند و دست به تجمع زده بودند.

محمود شریفی با بیان اینکه طرح همسان سازی حقوق به صورت مرحله به مرحله توسط شرکت مس در حال اجراست افزود: این طرح در شرکت همگامان مس نیز اجرایی شده و ما در حال بررسی موضوع هستیم که ببینیم مشکل کار کجاست.

وی ادامه داد: براین اساس نیرو‌های پیمانکاری درصدی از حقوق و مزایای نیرو‌های رسمی شرکت مس را دریافت خواهند کرد.

عباس فخرآبادی معاون پشتیبانی مجتمع مس سرچشمه نیز گفتگو  را به زمانی دیگر موکول کرد.

تجمع‌های کارگران پیمانکاری شرکت مس در سرچشمه در سال‌های گذشته نیز سابقه داشته است.

شهرستان رفسنجان در ۱۰۰ کیلومتری شمال غرب مرکز استان کرمان قرار دارد.

دیگر خبرها

  • رسانه‌ها بر ترویج حدیث اهل بیت(ع) سرمایه‌گذاری بیشتری کنند
  • ترویج سیره عملی امام رضا (ع) با برنامه های دهه کرامت
  • قرایی مقدم، جامعه شناس: فرهنگ و ارزش‌های فرهنگی به طور غیرمستقیم ترویج پیدا می‌کند/ نمی‌توانید فرهنگ را با زور و از بالا به پایین تحمیل کنید
  • حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ چقدر افزایش یافت؟
  • تجمع اعتراضی در مجتمع مس سرچشمه 
  • جزئیات جدید از همسان سازی حقوق فرهنگیان بازنشسته
  • حقوق فرهنگیان ۳ ساله همسان سازی می شود
  • نشست ایده پردازی ترویج گفتمان مقاومت در جامعه برگزار می‌شود
  • ترویج فرهنگ دینی و اسلامی بهترین خدمت به جامعه است
  • عملیاتی کردن دستاوردهای علمی؛ ریشه پیوند دانشگاه و جامعه است