Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-08@14:33:00 GMT

جایگاه حقوق شهروندی در انتخابات چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۹۲۴۸۹۸

جایگاه حقوق شهروندی در انتخابات چیست؟

حق تعیین سرنوشت از طریق گزینش مسئولانی توانمندی، مدیر و آگاه برای اداره امور جامعه، از مهم‌ترین حقوق افراد در جوامع مختلف است. در جوامع پیشترفته و مترقی مسئولان اجرایی و سیاسی پاسداشت این حق را وظیفه خود می‌دانند و شهروندان با مطالبه‌گری از آن صیانت می‌کنند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از مهم‌ترین مبانی دموکراسی در کشورهای مختلف برگزاری انتخابات آزاد و به دور از شائبه‌های رانتی و جناحی یا تحت تأثیر عوامل قدرت و ثروت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسئولان هر کشور می‌کوشند با تمسک به اصول دموکراسی و برابری انسان‌ها زمینه انتخابات آزاد و سالم را فراهم و با نمایش حضور مردم در عرصه گزینش مسئولان، انتخابات و مردم‌سالاری را به عنوان بزرگ‌ترین نماد حاکمیت خود معرفی کنند.

در کشور ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ امکانی فراهم شد تا مردم با شرکت در انتخابات آزاد، نمایندگان خود را جهت تصدی مناصب مختلف اجرایی و نظارتی انتخاب کنند. یکی از مهمترین اسناد قانونی که تعیین سرنوشت و اداره امور جامعه را از حقوق اصلی و بنیادین شهروندان ایرانی می‌داند، "منشور حقوق شهروندی" است.

تعیین سرنوشت، حق مسلم هر شهروند

محمدرضا فاتحی، حقوقدان و وکیل دادگستری می‌گوید: یکی از مهم‌ترین مبانی منشور حقوق شهروندی، حق تعیین سرنوشت است که در قالب چهار ماده در این منشور منعکس شده است.

وی ادامه می‌دهد: منشور حقوق شهروندی از قوانین مادر و اساسی کشور است که مواد و تبصره‌های آن ریشه در قانون اساسی و ارزش‌های بنیادین انقلاب اسلامی همچون آزادی و برابری انسان‌ها دارد.

این حقوقدان تاکید می‌کند: بر اساس ماده ۱۵ منشور حقوق شهروندی که ریشه در اصول سوم، ششم، پنجاه و هفتم، هشتم، پنجاه و نهم قانون اساسی دارد، شهروندان می‌توانند حق دخالت در تعیین سرنوشت خود را از طریق همه‌پرسی یا انتخابات آزاد اعمال و مسئولان فرهنگی، سیاسی و اقتصادی خود را گزینش کنند.

فاتحی با بیان اینکه در منشور حقوق شهروندی برای شهروندان حق نظارت بر برگزاری انتخابات قائل شده است، تاکید کرد: شهروندان برای آگاهی از میزان دسترسی هر نماینده به امکانات تبلیغی هر نماینده از حقوق برابر برخوردار هستند.

وی با اشاره به تصویب قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی، یادآور می‌شود: شهروندان حق دارند از منابع درآمدی و هزینه‌های انتخاباتی نامزدهای انتخاباتی مطالع شوند و برای این منظور از امتیازات برابر برخوردار هستند.

وی ادامه می‌دهد: پیش از این فرایند دقیق و قانونی برای نظارت بر منابع درآمدی نامزدهای انتخاباتی و کمک‌های افراد ثالث به آن‌ها وجود نداشت، اما با تصویب قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی تا حد زیادی این امکان فراهم شده است.

این حقوقدان اضافه می‌کند: هیچکس حق ندارد به نامزدهای انتخاباتی کمک‌های مالی ارائه کند مگر به طریقی که در قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیت‌های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی مشخص شده است، البته اموال شخصی نامزد، کمک‌های اشخاص حقیقی ایرانی، کمک‌های احزاب سیاسی و بعضی از اموال عمومی از قبیل سالن‌های اجتماعات، جایگاه‌های نصب تبلیغات و رسانه‌های صوتی از این قاعده مستثنی است.

فاتحی می‌گوید: حق تعیین سرنوشت و انتخابات آزاد که در قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی ذکر شده است، ریشه در حق اداره شایسته و حسن تدبیر امور کشور دارد که در مواد ۱۹ تا ۲۴ این منشور به آن اشاره شده است.

وی با بیان اینکه شهروندان ارکان اصلی و اثرگذارترین عناصر اداره شهرها و امور کشور هستند، تصریح می‌کند: انتخابات شوراهای شهر و روستا، مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری و ریاست جمهوری از بارزترین نمادهای اعمال حق حاکمیت مردم در تعیین سرنوشت خود در کشور ایران است.

حقوق انتخاباتی شهروندان دیگر کشورها

همچنین علی قربانی دکترای حقوق بین‌الملل عمومی و وکیل دادگستری نیز با بیان اینکه در بعضی کشورهای عضو اتحادیه اروپا انتخابات مجلس دنباله انتخابات پارلمان شهری است، می‌گوید: در این کشورها کانترها یا نهادهای مدنی شهری مقدمه‌ای برای تشکیل پارلمان است.

وی یادآور می‌شود: احزاب سیاسی در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی در رأس منشور قدرت سیاسی قرار دارند و نمایندگان آن‌ها تلاش می‌کنند قوانین عمومی را بر مبنای موازین مقرر در قانون اساسی، اصول متعارف ملی و با هدف دستیابی به آرمان‌های مشخص ملی تنظیم و تقنین کنند.

این حقوقدان تاکید می‌کند: در قانون شهرداری یا آرا وحدت رویه مرجع اداره امور شهرها در بعضی کشورها نظیر سوئیس، نروژ، اسکاتلند و انگلستان شهرداران مهم‌ترین ارکان برگزاری انتخابات هستند که در بسیاری موارد به عنوان نماینده اراده شهروندان بر سلامت آن نیز نظارت می‌کنند.

قربانی با بیان اینکه معنای شهروند در قوانین کشورهای عضو اتحادیه اروپا فراتر از مفهوم حقوقی آن است، می‌گوید: شهروندان در این کشورها سند هویت و رکن مشروعیت هستند به همین دلیل ممکن است شهروندان عضو حزب صاحب آرای اکثریت ممکن است انتخابات پارلمان را تأیید، اما انتخابات مجالس ملی و سنا را رد کنند.

وی خاطرنشان می‌کند: در کشورهای انگلستان و سوئیس اعضای پارلمان شهری قوانین جزئی و اعضای مجالی ملی و سنا قوانین بالادستی را وضع می‌کنند، اما همه آن‌ها بر مبنای یک چهارچوب حزبی مشخص عمل می‌کنند.

کد خبر 410728

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شهروند حقوق شهروندی مدیریت شهری شهرداری اصفهان شهرداری انتخابات انتخابات 96 انتخابات مجلس شورای اسلامی صندوق رأی منشور حقوق شهروندی اتحادیه اروپا شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق قانون شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیت های انتخاباتی در انتخابات مجلس شورای اسلامی نامزدهای انتخاباتی منشور حقوق شهروندی برگزاری انتخابات حق تعیین سرنوشت قانون اساسی انتخابات آزاد مهم ترین اداره امور یکی از مهم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۹۲۴۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدای نامزدهای انتخابات مجلس در «ایران‌صدا»

فضای تبلیغات صوتی و قرار گرفتن محتواهای صوتی ویژه معرفی نامزدهای دور دوم انتخابات مجلس بر روی نرم‌افزار «ایران‌صدا» فراهم شد.

به گزارش مشرق، مهدی شاملو مدیر شبکه ایران‌صدا در معرفی صفحات تبلیغاتی نامزدهای دور دوم انتخابات مجلس گفت: تاکنون محتواهای تبلیغی استان هایی که انتخابات آنها به دور دوم کشیده است بر روی نرم افزار ایران‌صدا قابل مشاهده است. کاربران می توانند با مراجعه به نرم افزار ایران صدا و انتخاب حوزه‌های انتخاباتی استان ها، فهرست نامزدهای انتخاباتی مرحله دوم را مشاهده کنند.

وی در تشریح صفحه اختصاصی نامزدها تاکید کرد: با انتخاب نام هر نامزد، سامانه شما را به صفحه اختصاصی نامزد هدایت کرده و محتوای تبلیغاتی ایشان به آسانی در دسترس و قابل مشاهده است.

مدیر شبکه ایران‌صدا، با اشاره به قابلیت‌های دیگر صفحات انتخاباتی افزود: علاوه بر صفحه اختصاصی نامزدهای انتخاباتی که نام کامل و تصویر ایشان قابل مشاهده است، بخش اشتراک گذاری به همراه ابزار تولید بارکد مربعی (QRCode) نیز برای همه مخاطبان به ویژه هواداران و اعضای ستاد انتخاباتی در دسترس است.

وی در تشریح صفحه اختصاصی نامزدهای انتخاباتی دور دوم افزود: در بخش اصلی صفحه اختصاصی هر نامزد، محتوای صوتی به همراه «مدت»، «نام»، «شرح محتوا»، «فهرست شده» و دو امکان «پخش» و «ذخیره» در دسترس مخاطبان است. همچنین پخش قطعات صوتی در قالب «لیست پخش» به صورت خودکار از قابلیت های دیگر صفحات نامزدهای انتخاباتی است.

مدیر ایران‌صدا با بیان اینکه بخش دیگری از سامانه به مناظره‌های بین نامزدهای مجلس اختصاص دارد عنوان کرد: با این اقدام، مردم می توانند مجموعه اطلاعات مورد نیاز درباره نامزدها را گردآوری کرده و برای خود نشانه گذاری کنند تا در روز انتخابات همراه با ایران صدا پای صندوق‌های رای حاضر شوند و نامزد اصلح مورد نظر خود را انتخاب کنند.

مخاطبان می‌توانند نرم افزار تلفن همراهِ ایرانصدا را ویژه اندروید از این نشانی به صورت رایگان دریافت کنند و یا برای دسترسی آنلاین به خدمات سامانه انتخابات از طریق مراجعه به وب سایت ایران صدا به این نشانی اقدام کنند.

انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد و از میان نامزدهای حاضر در عرصه رقابت ۲۴۵ نفر به مجلس راه یافتند و سرنوشت ۴۵ کرسی باقی مانده در دور دوم انتخابات که روز جمعه ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود، روشن خواهد شد.

طبق اعلام وزارت کشور تعداد رای صحیح مأخوذه در حوزه انتخابیه تهران یک میلیون و ۵۶۹ هزار و ۸۵۷ رأی بود از بین نامزدها تعداد ۱۴ نفر به طور مستقیم وارد مجلس شدند و ۳۲ نفر دیگر نیز به مرحله دوم انتخابات راه یافتند که برای تصدی ۱۶ کرسی باقی مانده بهارستان در ۲۱ اردیبهشت به رقابت خواهند پرداخت.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • صدای نامزدهای انتخابات مجلس در «ایران‌صدا»
  • ‌برپایی تورهای شهروندی عمران و پیشرفت در شیراز
  • حساسیت دور دوم انتخابات /بر مدار قانون و بی طرفی حرکت می کنیم
  • حقوق معلمان از کارکنان دولت بیشتر شد!
  • ۳ پرونده در دادسرای مشهد در خصوص جرایم انتخاباتی تشکیل شد
  • تشکیل ۳ پرونده جرایم انتخاباتی خراسان رضوی در دور اول
  • تشکیل پرونده قضایی برای عوامل سریال «افعی تهران»
  • دبیران احزاب در رقابت انتخاباتی کمیسیون ماده ۱۰ حضور دارند
  • ۶ پرونده نقض حقوق شهروندی در مازندران بررسی شد
  • توهین در آزادی، فرصتی دوباره برای احیای حقوق زنان در ورزشگاه‌ها