Web Analytics Made Easy - Statcounter

حفظ کرامت و ارزشهای والای انسانی شعار تمامی دولت مردانی بوده است که با سوار شدن بر موج آن، سکاندار مدیریت می‌شوند اما با گذر زمان شعارها در حد حرف باقی می‌ماند.

به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، ابلاغ بخشنامه «لزوم اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرائم سیاسی» که اخیراً از سوی رئیس قوه قضائیه صورت گرفت گامی مؤثر در تحقق «منشور حقوق شهروندی» است که بخشی از بدنه دولت با طرح آن در نظام رسانه‌ای موجود بدون توجه به فعال کردن این ظرفیت، به دنبال بهره‌برداری سیاسی از آن به نفع خود بودند؛ در این میان اگرچه طراحان چنین موضوعی کمتر تلاشی برای تحقق آن کردند اما نهاد قضائی کشور به طور جد اجرایی شدن حقوق شهروندی را فارغ از تمام مسائل سیاسی و بهره‌برداری جناحی، جزء وظایف خود می‌دید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حفظ كرامت و ارزش والای انسانی، احترام به آزادی‌های مشروع و حقوق شهروندی و همچنین رعایت اصول و ارزش‌های اسلامی از جمله واژه‌های ارزشمندی است که بسیاری از دولتمردان در اوان مدیریت خود به آن اذعان کرده، شعار می‌دهند و بر موج آن سوار می‌شوند، اما پس از چندی به راحتی به دست فراموشی سپرده شده تا حقوق شهروندی در حد یک شعار تبلیغاتی باقی بماند.

البته در این بین به جرأت می‌توان بیان کرد که سید ابراهیم رئیسی از ابتدای فعالیت خود در قوه قضائیه، شعارهای چندساله مدیران در خصوص حقوق شهروندی را محقق و زمینه‌های عملگرایی در این حوزه را آغاز کرد.

بخشنامه لغو محرومیت ایرانیان تحت تعقیب از خدمات کنسولی، دستورالعمل اجرایی ماده 477، بخشنامه لزوم اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرائم سیاسی، بخشنامه حفظ شأن و اعتبار شهود و ده‌ها بخشنامه دیگر که در دوران کوتاه مدیریتی رئیس جدید قوه قضائیه صادر شد نمونه بارز توجه ويژه رئیس دستگاه قضا به حوزه حقوق شهروندی است؛ اگرچه وی در کنار چنین اقداماتی از سال گذشته نیز در دستور ویژه‌ای به معاون حقوقی خود، پیگیر تهیه لایحه حفظ حقوق شهروندی جهت ارائه به مجلس نیز بود.

اگرچه چنین اقداماتی می‌تواند تبلور بخشی از نظام قضائي اسلام به صورت مجموعه جامع مبتني بر منطق، استدلال، داراي انسجام دروني و قابل اجرا باشد اما حاوی پیام‌های دیگری نیز هست که پرداخت به آن مهم است.

در واقع بررسی بخشنامه‌های صادره از سوی رئیس قوه قضائیه از یک محور مشترک پرده برمی‌دارد و آن اینکه اگرچه این موضوعات در راستای حفظ حقوق شهروندی و عملگرایی و شفاف‌سازی قانون‌های موجود کشور است اما از جمله موضوعاتی هم هست که همواره دستمایه ضد انقلاب و البته برخی عناصر داخلی قرار می‌گیرد؛ به عنوان مثال «جرم سیاسی» در قانون تعریف شده و دستگاه قضائی نیز موظف به اجرای قانون است اما گاه سهل‌انگاری و یا کج سلیقگی مجریان عاملی شده که قانون به بهترین حالت ممکن اجرا نشود و همین کوته‌نظری، هزاران اتهام را روانه نظامی کند که خود پیشتاز عدالت است.

هرچند موضوع جرم سیاسی و حفظ حقوق متهمان و مجرمان سیاسی  نه تنها در قانون اساسی و آئین دادرسی کیفری مورد توجه ویژه بوده بلکه به دلیل اهمیت آن، قانونگذار خلأهای موجود را  به شکل  قانون خاص نیز در آورده است.

بیشتر بخوانید؛

از سوی رئیس قوه قضائیه؛
بخشنامه «لزوم اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه به اتهامات مرتکبان جرائم سیاسی» ابلاغ شد

به خوبی عیان است که صدور چنین بخشنامه‌‌هایی، قطعا از شناخت جامع رئیس قوه قضائیه از خلأهای موجود منشأ می‌گیرد تا حفظ حقوق شهروندی در موضوع پرچالش "سیاسی" رنگ اهمیت بیشتری گرفته و اتفاقا حاوی این پیام است که احترام به حقوق شهروندی فارغ از جناح‌بندی‌های سیاسی، بجای شعار نیازمند عمل‌گرایی است.

رئیس قوه قضائیه در همین زمینه و در جمع هیئت مرکزی نظارت بر حقوق شهروندی می‌گوید: «آنچه باید همگان مورد توجه قرار دهند این است که مقوله حقوق شهروندی یک امر سیاسی و شعاری نیست که سیاسیون بخواهند از آن بهره‌برداری حزبی و جناحی کنند بلکه یک امر واقعی، اعتقادی و حقوقی است که ریشه‌هایی محکم در قانون اساسی و سایر قوانین دارد.»

لازم به ذکر است که اگرچه بخشنامه‌های صادره به منظور جلوگیری از اقدامات سلیقه‌ای در دستگاه قضائی صادر شده تا از این طریق حقوق شهروندی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و از این به بعد چراغ راه دستگاه قضا بگیرد اما می‌توان تعبیر دیگری نیز از آن داشت و آن هم اینکه مشکلات کشور به دلیل فقدان یا نقصان قانون نیست بلکه بسیاری از مشکلات به‌دلیل عدم درایت و شناخت کافی مسئولان از مشکلاتی است که ابهامات قانون نیز به آن ضمیمه شده تا آن را زمینه‌ساز برخوردهای سلیقه‌ای کند که عملا نتیجه‌ای جز نارضایتی مردم نداشته است.

باید پذیرفت که حفظ کرامت انسانی و حفظ شأن و منزلت مردم در قالب هیچ لایحه و قانون حقوق شهروندی قوت و قدرت نخواهد گرفت و به منصه ظهور نمی‌رسد مگر با شناخت کافی مسئولان از گره‌هایی که در جامعه به راحتی قابل باز شدن است؛ شاید بهتر باشد حفظ حقوق شهروندی را به‌گونه‌ای دیگر تعبیر کرد تا اقدامات مؤثر و عملی در راستای افزایش رضایتمندی مردم باشد و بس.

انتهای پیام/4076/

منبع: آنا

کلیدواژه: رئیس قوه قضائیه حقوق شهروندی سید ابراهیم رئیسی حفظ حقوق شهروندی رئیس قوه قضائیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۱۰۷۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش اساسی آلودگی ناشی از ترافیک در سرطان کودکان / عمده موارد قانون هوای پاک اجرا نمی‌شود

فوق تخصص خون و سرطان کودکان با اشاره به نقش اساسی آلودگی ناشی از ترافیک در سرطان کودکان گفت: سال ۱۳۹۶ نیز قانون هوای پاک تصویب شد که مفاد متعددی دارد، اما با گذشت سال‌ها همچنان عمده مفاد این قانون اجرایی نشده است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، علیرضا معافی امروز _سه‌شنبه هجدهم اردیبهشت_ در نشست هم‌اندیشی با محوریت ارائه راهکارهایی به منظور کاهش آلاینده‌ها و پیشگیری از اثرات مخرب آنها بر سلامت محیط و جامعه اظهار کرد: طی سال ۱۹۵۲، ساکنان لندن پنج روز آلودگی شدید هوا را تجربه کردند و آمار بالایی از مرگ‌ومیر در پی آن به ثبت رسید که این موضوع منجر به وضع قانون هوای پاک در لندن شد.

وی افزود: سال ۱۳۹۶ نیز قانون هوای پاک تصویب شد که مفاد متعددی دارد و از جمله آن می‌توان به لزوم استفاده و بهره‌مندی از سوخت مناسب و رفع آلودگی واحدهای صنعتی در مهلتی معین اشاره کرد، اما با گذشت سال‌ها همچنان عمده مواد این قانون اجرایی نشده است.

فوق تخصص خون و سرطان کودکان تصریح کرد: طبق اعلام مسئولان مربوطه در سال ۱۳۹۳، شاهد ثبت ۸۵ هزار مورد سرطان جدید بودیم و در سال ۱۴۰۰، صحبت از ثبت ۱۱۲ هزار مورد و پیش‌بینی‌ها بر این بود که در سال ۱۴۰۴، شاهد ثبت ۱۶۰ هزار مورد سرطان جدید باشیم، اما با گذشت دو سال و در سال ۱۴۰۲، طبق اعلام مسئولان بهداشت کشور، ۱۶۰ هزار مورد سرطان جدید به ثبت رسید.

معافی با بیان اینکه میزان تولید گازهای نامناسب در کشور برابر با ۱۱۵ میکروگرم و میزان متوسط جهانی تولید این گازها برابر با ۶۳ میکروگرم است، ادامه داد: بر اساس بررسی‌های انجام شده، به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در جمعیت زیر ۱۵ سال، ۱۵ مورد مبتلا به سرطان شناسایی می‌شود که این آمار قابل توجه است.

وی با تاکید بر اینکه آلودگی هوا به خصوص آلودگی ناشی از ترافیک، نقش اساسی در سرطان اطفال دارد، گفت: تماس مادر باردار با مواد سمی از جمله انواع سموم و هوای آلوده نیز می‌تواند منجر به افزایش ریسک ابتلای فرزند پس از تولد به سرطان شود.

فوق تخصص خون و سرطان کودکان با بیان اینکه تماس شغلی والدین با مواد سرطان‌زا حتی پیش از ازدواج در بروز سرطان در کودکان مؤثر است، اضافه کرد: به طور قطع نمی‌توان در یک جامعه آلوده، فضایی امن از لحاظ ریسک ابتلاء به سرطان برای فرزندان ایجاد و آنها را در یک محفظه قرنطینه کرد، از همین رو تمام افراد جامعه در خصوص کاهش آلودگی هوا باید به رسالت فردی و اجتماعی خود پایبند باشند.

کد خبر 751434

دیگر خبرها

  • کارگران درخواست ابطال افزایش ۳۵ درصدی حقوق را به دیوان عدالت اداری داده اند
  • مژده به کارگران ، مجلس بیخیال تعیین حقوق کارگری شد
  • قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها توسط رئیس جمهور ابلاغ شد
  • رئیسی «قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت‌ها» را ابلاغ کرد
  • نقش اساسی آلودگی ناشی از ترافیک در سرطان کودکان / عمده موارد قانون هوای پاک اجرا نمی‌شود
  • صیانت از آزادی‌های مشروع در سند تحول قضایی
  • راه حل سند تحول برای رفع مشکل پراکندگی نظرات در حقوق عامه
  • رشد نرخ باروری در ۱۴ استان/ تنها نیمی از قانون اجرا شده است
  • ۶ پرونده نقض حقوق شهروندی در مازندران بررسی شد
  • طرحی برای اخذ مالیات از دلالی‌های مخرب در بازارهای مختلف